Du kan alt, bind 1 & 2
Levering 1-3 dage med dao (39 kr) / Fri fragt ved køb for min. 220 kr
“Du kan alt” af Christian Jungersen er en samtidsroman, der dykker ned i livet for en moderne mand. Romanen giver et indsigtsfuldt og nuanceret portræt af en mand, der kæmper med de udfordringer og muligheder, det moderne liv byder på.
Romanen udforsker, hvordan det er at være mand i en verden, hvor traditionelle kønsroller er under forandring. Hovedpersonen kæmper med at finde sin plads og leve op til de forventninger, der stilles til ham.
Romanen kan også ses som en skildring af en midlivs krise, hvor hovedpersonen genovervejer sine valg og søger efter en ny mening med livet.
I begyndelsen af “Du kan alt” er Per – en veluddannet, midaldrende, lidt vag, frustreret mand – på vej ind i en skilsmisse. Over de næste ti år bliver han terapeut og lægger ad flere omgange sit liv om – på et niveau er det det, “Du kan alt” handler om, at lave sit liv om som midaldrende. Men i begyndelsen skal han bare hjælpe sin søn, Silas, med at ordne sengen i den lejlighed, Silas er flyttet ind i.
I stedet ender de ude hos Ralf, udlejer for en af sønnens venner. Ralf er intens. Han plejer sin krop som et tempel. Han har mistet sine ben i en ulykke, men insisterer på, at han alligevel kan alt, for eksempel at slå Silas i bordtennis, og sætter alt ind på at gøre det. Derfra skrider aftenen længere og længere væk fra normalen, uden på noget tidspunkt at blive overdramatisk.
At “Du kan alt” gerne vil vække i sin læser, slås an allerede her, men der gives ikke noget svar. Hvad vil det sige at være mand? Hvor hårdt skal man gribe ud efter lykken? Skal man gøre som Ralf, der hårdnakket insisterer på, at han kan alt – lægge sit liv om, være bedst til bordtennis – selv om hans ben er væk, eller er der noget både latterligt og skræmmende ved den gestus?
Jeg-fortælleren Per Berg er på jagt efter at genopfinde sit liv. Nyskilt efter 22 år og med en voksen søn, Silas, som effektivt lægger distance til sin far og mener, at hans far har været for opmærksom på ham. Men hvor skal en far så rette sin opmærksomhed?
Per skifter sin stilling som kommunikationschef ud med meditation og en karriere som terapeut, der hjælper indsatte kriminelle, der skal udsluses og udvikler sig til en eftertragtet lykke-terapeut. Han beslutter sig for at give bopæl til den prøveløsladte Michael i sit eget hjem. Livet tager i den grad en uprøvet drejning. Charmerende maskulin blødhed blander sig med et hårdtslående ungdomstempo. I den nye æra er også far-søn-forholdet under forandring og faren undres. Er blodets bånd egentlig den stærkeste relation?
Senere møder han den indtagende og intelligente iranske kvinde Simin, der sætter skub i både et nyt kærlighedsliv for Per og en mere kompliceret tilgang til klichéen om at søge lykken i et frit valg.
“Du kan alt” er en roman, der inviterer til refleksion over vores liv, valg og værdier. Den er både underholdende og tankevækkende, og den giver et indblik i de udfordringer og muligheder, vi alle står over for i den moderne verden.
Jungersens sprog er smukt og levende, og historien er både tankevækkende og underholdende.