Dødevaskeren
Levering 1-3 dage med dao (39 kr) / Fri fragt ved køb for min. 220 kr
Romanen “Dødevaskeren” af Sara Omar er en gribende og stærk fortælling om en ung piges opvækst i et traditionelt kurdisk samfund, hvor kvinder undertrykkes og ofte udsættes for vold.
Hovedpersonen Frmesk fødes med en hvid hårtot på hovedet, hvilket i hendes samfund betragtes som et tegn på både velsignelse og forbandelse. Hendes mormor er dødevasker, en kvinde, der tager sig af de kvinder, som ingen andre vil begrave – kvinder dræbt i vanære og skam. Gennem sin mormor får Frmesk indblik i en verden, der er skjult for de fleste, og hvor kvindernes lidelser bliver synlige.
Romanen skildrer både Frmesks barndom i Kurdistan, hvor hun oplever krig, fattigdom og en streng patriarkalsk kultur, og hendes senere liv i Danmark. Uanset hvor hun befinder sig, er hun mærket af sin opvækst og de traumer, hun har oplevet.
Romanen sætter fokus på de udfordringer, kvinder står over for i samfund, hvor de ikke har de samme rettigheder som mænd, og udforsker, hvordan kulturelle traditioner kan både beskytte og begrænse mennesker. Frmesk kæmper med at finde sin plads i verden og forsøger at forene sin kurdiske arv med sit liv i Danmark. Trods de mange modgange, Frmesk oplever, viser hun en stærk vilje til at overleve og kæmpe for et bedre liv.
Dødevaskeren er en vigtig roman, der både er rørende og tankevækkende. Den giver læseren et indblik i en kultur, der er meget forskellig fra vores egen, og samtidig rejser den vigtige spørgsmål om ligestilling, kvinders rettigheder og menneskets evne til at overvinde modgang